ontdekken waarom Flamingo’s roze zijn

Tijdens onze vakantie in de Camargue boekten we een excursie bij Camargue Découverte. Met een 4×4 jeep trokken we de ‘kleine’ Camargue in. Tijdens deze rit kregen we informatie van een gids over de fauna en de flora, de witte paarden, de prachtige zwarte stieren, de vele vogels die we zagen.

Wat me vooral bijblijft is het respect voor de natuur, het respect voor de stieren maar ook vooral de fierheid om deel uit te maken van dit prachtig geheel.

Het mooiste vond ik het lac Rose nabij Aigues Mortes. In deze zoutmoerassen (salins) leven algen die beta-caroteen bevatten en die gedijen bij deze enorm hoge zoutconcentraties. Het zijn deze algen die de zoutmoerassen hun roze-oranje kleur geven. Pekelkreeftjes eten deze algen en nemen de kleur aan van wat ze opeten. De flamingo’s, die in grote getale leven in de zoutmoerassen, kleuren doordat zij de kreeftjes eten op hun beurt ook roze en oranje.

De cultuur van de Course Camarguaise is nog echt heel levendig. Om de dorpen staan hekken om de stieren tijdens de abrivado in de dorpen te houden. (De abrivado is het opdrijven van de stieren van de weiden naar de plaatselijke arena. Dit gebeurt door gardians te paard, die in gesloten formaties de stieren door de dorpsstraten begeleiden en de weg wijzen.) Het respect voor een moedige stier is groot. Als hij sterft wordt hij rechtopstaand begraven en krijgt hij een gedenkplaat waar zijn naam in het groot op vermeld staat. Onze gids had spectaculaire foto’s bij van een Course Camarguaise.

Tijdens deze excursie konden we ook al een eerste blik werpen op de remparts van Aigues – Mortes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s