Een wrang verleden : Gorée

Gorée is een eiland op vier kilometer van Dakar. Het eiland staat sinds 1978 op de werelderfgoedlijst van Unesco omdat het één van de belangrijkste getuigenissen is van de trans – Atlantische slavenhandel. 20 Miljoen slaven werden hier verscheept.

Een beklijvende ervaring… ondanks de ‘opdringere’ verkopers van juweeltjes, kleding, schilderijen… noem maar op.

Het bezoek aan het slavenhuis maakt je stil. Je kan je nauwelijks voorstellen hoeveel verdriet en pijn er hier gevoeld is. En dan ging je door de ‘door of no return’ , het schip op , wetende dat je nooit meer terug kwam…. onmenselijk moet het geweest zijn.

En dan vraag ik me af hoe het komt dat er in  onze geschiedenisboeken zo weinig aandacht is voor 400  jaar slavenarbeid ? Dit zou een verplichte ‘item’ moeten worden. Onze kinderen en hun kinderen en alle volgende generaties moeten het weten. Het mag nooit vergeten worden….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s