Vogelen in Ootmarsum?

Vogelen zei u? Foei dat zei ik dus niet en bedoelde ik ook helemaal niet. Maar ik geef toe dat het wel een manier is om de naam van dit oud gebruik in Ootmarsum te onthouden.

Het gaat dus om VLŐGGELN. Het is een initiatieritueel waarbij 8 katholieke vrijgezellen die niet van plan zijn de eerstvolgende 4 jaar te huwen zingend door de straten trekken. Zij trekken het paasfeest op gang en gaan zingend door Ootmarsum. Gevolgd door bewoners en toeristen die hand in hand volgen. De oudste van hen rookt een sigaar want zoals het gezegde zegt “Het is geen man die niet roken kan” . Op het einde van hun rondgang tillen ze de kinderen driemaal op en roepen daarbij ‘hoera. Dit is een symbool dat ze de jeugd verraden hebben en klaar zijn om hun vleugels uit te slaan. Men kan maximum 4 jaar poaskerel blijven.

De traditie zou dateren van 1809 en trekt jaarlijks ook veel toeristen en behoort tot het immaterieel erfgoed van Nederland.

Aan de kerk van Ootmarsum staat een standbeeld van deze traditie.

4 gedachten over “Vogelen in Ootmarsum?

  1. Wat leuk om dat filmpje van het Vlöggeln te zien. Een paar jaar geleden waren we in Ootmarsum en hebben dat standbeeld bij de kerk gezien, maar dat was in de kerstvakantie, dus ver van Pasen af. Had er al wel over gelezen, echter geen idee dat het zo’n leuk ritueel is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s