In Flanders fields

Goedkoop treinen met het nmbs happy ticket naar Ieper en daar genietend onder een flauw winterzonnetje de ‘vestingroute’ wandelen. De brochure kan je afhalen op de toeristische dienst van Ieper of downloaden. Je kan instappen vlak bij het station.

Je kan er niet omheen. Ieper heeft een oorlogsverleden. Vier ellendige lange jaren -van 1914 tot 1918 – werd hier gevochten en gestreden met zoveel verdriet tot gevolg… De eerste wereldoorlog is nooit ver weg hier.

Het Flanders Field museum is een beklijvende ervaring. De vele begraafplaatsen stille getuigen van zoveel leed. Zo veel jonge mensen zijn hier omgekomen. Ze kwamen van heinde en ver. Zo veel ouders die hun zonen uitwaaiden om te gaan vechten in een land dat ze misschien nog niet eens wisten liggen… om ze nooit meer terug te zien. Er waren zelfs soldaten van Nepalese origine.

De Menenpoort is een “Memorial to the missing”. 55 000 namen van vermiste soldaten. Elke avond om 20 u wordt de Last Post geblazen. Een traditie sinds 1928 en elke avond bijgewoond door zo veel mensen. Een evenement dat je niet onberoerd laat.

Ik word hier zo triest van…

Maar Ieper is ook een blije stad… een stad van feesten, een stad die iets met heeft met katten – net zoals ik – een stad met leuke tavernes . Er valt altijd iets te beleven. Op stap met een heuse nachtwacht ? Het kan in Ieper… Daarbij komt nog het prachtig historisch centrum – platgebombardeerd – terug opgebouwd en mooier dan ooit. De lakenhalle is dan ook terecht opgenomen op de unesco – werelderfgoedlijst.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s