Afbeelding

het land van Urbanus

Met onze gratis Hello Belgium pas treinden we naar het pajottenland voor een wandeling van 8 kilometer van het station van Tollembeek tot het station van Galmaarden.

Enkele interessante plekken langs het parcours :

Vlak bij het station van Tollembeek staat een grote mijnwerkerslamp. Een eerbetoon voor de vele mannen die in de 19de en 20ste eeuw door armoede gedreven vanuit het pajottenland vertrokken naar de Henegouwse Borinage om daar in de mijnen te werken.

Niet ver van het kerkplein staat een standbeeld van de beroemste inwoner van Tollembeek : Urbanus van Anus. Het is zeker de moeite om er even langs te lopen. Urbanus wordt vergezeld van bromvlieg Amedee en de hond Nabucco Donosor.

Dit standbeeld draait om meer dan Urbanus alleen. Er zit ook een verwijzing in naar een legende. Achteraan het standbeeld vind je een hendel in de vorm van een kaatshandschoen. De kaatshandschoen verwijst naar de kaatssport die hier nog beoefend wordt. Als je aan de hendel trekt komt de haan te voorschijn.

De haan verwijst naar de bijnaam van de Tollembekenaren die ‘hanenzoekers’ genoemd worden. Deze bijnaam zou dateren uit de jaren 1800. Toen de kerktorenhaan naar beneden werd gehaald voor herstellingen verdween hij gedurende de nacht. De pastoor kreeg een anonieme brief waar in stond dat de kerktorenhaan pas terug bezorgd zou worden als de 10 mooiste hanen gepluimd zouden worden. Uiteindelijk gaf de pastoor toe en de kerktorenhaan werd terug bezorgd. Het incident werd gesloten door een groot eetfestijn met vol-au-vent.

De wandeling stopt bij het station van Galmaarden. Naast de glazen ingang van dit stationsgebouw staan 2 replica’s van mijnliften en een kolenwagentje. Daarnaast is er ook een standbeeld van een mijnweker die in half liggende houding steenkool aan het kappen is. Veel verbeelding heb je niet nodig om te beseffen hoe zwaar de arbeidsomstandigheden moeten geweest zijn. Heel het station van Galmaarden is een hommage aan de 1000den mannen en jongens die vanuit het pajottenland vertrokken om in de mijnen te gaan werken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s