Friesland bezoeken zonder de Friese stadjes te bezoeken is onmogelijk. 7 van de Elfsteden liggen in Zuid – Friesland. En ze zijn allemaal even smûk (= Fries voor gezellig)
Tijdens deze trip naar Friesland bezochten we Woudsend, Hindeloopen en Sloten. Lees meer over deze smûke stadjes hieronder. Verwacht geen grootste spektakels. De schoonheid van deze dorpjes ligt in het kleinschalige en het knusse.
#Woudsend : ontdek de kleine steegjes van de 11-stegenroute en leer alles over de slimme garagedeur
Tijdens de zomermaanden juli en augustus is het elke donderdag boerenmarkt in Woudsend. Je kan daar verse producten kopen zoals onbespoten groenten, verse kazen, honing, gerookte paling, verse volle yoghurt. Kortom heerlijke producten van lokale producten met liefde bereid in vaak kleinschalige bedrijven.
Uitzonderlijk was er nog een boerenmarkt in september toen wij daar waren. Echt de laatste van het seizoen dus die pikten we even mee. Je had niet alleen de boerenmarkt maar er was ook veel randanimatie rond : boottochtjes, kindergrime, muziek… en voor al veel ambiance. Iedereen had er blijkbaar zin in. En wij hadden vooral zin in poffertjes.
Sommigen zelfs iets te veel zin. Want de dame van het lokale VVV- kantoor was ook ‘”ondergedoken” op deze markt en bleef een hele tijd onbereikbaar voor de info die we toch wel nodig hadden. Uiteindelijk kwam ze opdagen en gaf onze de folder die we nodig hadden.
Deze folder bevatte die route van de 11-stegentocht die we wilden doen. Een leuke manier om alle kleine steegjes van Woudsend te ontdekken. Tijdens deze route krijg je informatie over de steegjes en de geschiedenis van Woudsend. We liepen voorbij het huis met de ‘slimme’ garagedeur. In de beschermde gevel mocht geen garagedeur ingebouwd worden. Dus de eigenaar kwam met een uiterst creatieve oplossing op de proppen. De gevel bleef intakt en toch is er een garagedeur. Ik zou zeggen : als je voor de gevel staat zoek dan de garagepoort zonder op de foto te kijken die er hangt.
#Hindeloopen : proef van het IJselmeer en leer alles over het ‘kweade wiif van Hylpen’
De stadskern van Hindeloopen ligt vlak aan het Ijselmeer. Leuk is je wagen te parkeren buiten het centrum en over de dijk naar het centrum te lopen tussen de schapen. Je hebt zo een prachtig zicht op het Ijselmeer en vooral hoe immens groot dit is. We twijfelden of dit niet gewoon de zee was. Dus dan maar proeven… het was zoet water dus geen zee. Maar wel degelijk het Ijselmeer. Dat zout en dat zoet water heeft me daarna nog kopbrekers bezorgd.
Het Ijselmeer is was vroeger een deel van de Zuiderzee. Toen de afsluitdijk in 1932 voltooid werd werd ook de naam veranderd. Het afgesloten deel van de Zuiderzee werd het Ijselmeer. Het niet afgesloten deel werd de Waddenzee.
Het Ijselmeer is het grootste meer van Nederland. Aanvankelijk was het nog een zout meer maar 2 jaar na de voltooiïng van de afsluitdijk was het ‘verzoet’. En we hebben dit proefondervindelijk ervaren. Het is zoet water. Dit had grote ecologische gevolgen. Er diende een nieuw biologisch evenwicht gevonden te worden. Een onmogelijke opdracht ? niet voor moeder aarde. In 1939 werd dit nieuw evenwicht bereikt. Wat een prestatie… respect.
Het zoete water van het Ijselmeer komt hoofdzakelijk van Ijsel, die zijn water dan weer haalt van de Rijn. Ook de Overijselse Vecht voedt het Ijselmeer. En zo werd zout dus zoet…
Een gevelsteen herinnert ons aan het volkverhaal ‘het kweade wiif van Hylpen’. De gevelsteen laat een hond zien die beschermd wordt door de vleugels van een engel. Een kapiteinsvrouw weigerde de hond van haar man binnen te laten omdat die vies en vuil was. De kapitein vertrok voor vele jaren op zee , samen met zijn trouwe viervoeter. De vrouw kreeg spijt. Pas na vele jaren kwam hij terug thuis met zijn hond. De kapitein vertelde dat zijn hond hem had gered tijdens een schipbreuk. Vanaf dan kreeg de hond de allerbeste plaats in het huis. Als herinnering aan zijn trouwe redder liet hij deze gevelsteen plaatsen. Over vriendschap gesproken.
#Sloten : borrelen in het kleinste 11-stedenstadje
Sloten is het kleinste 11-stedenstadje maar we hebben er niet minder van genoten.
Als je goed wil borrelen dan ben je in Sloten aan het juiste adres. Het restaurant ‘De 7 wouden‘ heeft een aparte borrelkaart met bittergarnituur – zoals de Nederlanders zo mooi zeggen. Sloten is klein maar de bitterballen en portie nachos zijn er groots. Ik weet niet wat het was met dat terras en de sfeer die er hing. Maar ik had er kunnen blijven zitten.
Sloten heeft een kanon. Fout : Sloten heeft zelfs 2 kanonnen. Als je door Sloten wandelt kom je ze vast tegen. Sloten heeft nog een actieve stadsomroeper. In de zomermaanden roept op vrijdag iedereen op om het traditionele kanonschieten bij te wonen. Dit gebeurt nog in volledige klederdracht door de stadschutterij. Het lijkt me leuk om dit bij te wonen. Maar zou zeker oorbescherming aanraden.
Vroeger werd de was op de bleek gedroogd. Het linnen werd hierdoor minder gelig onder invloed van de zon. Vele dorpen hadden een bleekweide. Maar Sloten is zo klein dat daar gewoon geen plaats voor was. Dus heeft men langs de buitenkant van het stadje waslijnen geplaatst waar men vroeger een stukje kon van huren. In Sloten hing mijn zijn ‘bleekjes’ aan de waslijnen. Deze kan je nu nog altijd zien. Ik weet alleen niet of ze ook nog in gebruik zijn.
Woudsend, Hindeloopen en Sloten, dat jullie gezellig zijn ga ik zeker onderschrijven… ik ga in elk geval met een pak goede herinneringen naar huis.
Veel informatie over deze streek is terug te vinden op de http://www.watervanfriesland.nl