Afbeelding

Op stap met een echte visserman

Freerk Visserman is de enige beroepsvisser van Heeg, het palingdorp bij uitstek in Friesland. De kans om met hem op stap te gaan wou ik niet laten liggen.

De eerste vraag die waarschijnlijk iedereen hem stelt is of Visserman zijn echte naam is. En ja, dat is het ook. Freerk is de 8ste generatie van vissers. Hij heeft het bedrijf overgenomen van zijn vader.

Tijdens onze uitstap met hem gingen we naar de plaats waar hij zijn fuiken uitzet. We konden zien hoe hij deze leegmaakt.

Ondertussen kregen we heel wat info over zijn beroep ‘palingvisserij’. Zo leerden we dat men er nog altijd niet in geslaagd is paling te kweken. Er bestaan palingkwekerijen maar -zoals Freerk zegt- zijn dit eerder paling-vetmesterijen. De palingen worden gevangen en op zeer korte tijd vetgemest zodat ze snel klaar zijn voor consumptie. De palingen die Freerk vangt doen er toch een paar jaar over voordat hij beslist dat ze klaar zijn voor consumptie. Te jonge palingen of palingen die te weinig vetgehalte hebben zet hij terug uit. De smaak van een paling die geforceerd vetgemest is tegenover eentje die in het wild vet geworden is , is dan ook niet te vergelijken.

Paling is een bedreigde diersoort. Vissers – zoals Freerk – dienen zich dan ook aan quota te houden. Als de fuik is leeggemaakt en de bijvangst terug uitgezet dan wordt het aantal palingen dat gevangen is onmiddellijk doorgegeven.

Heel jonge palingen zijn doorzichting en zijn zo een 5 to 10 cm lang. Ze worden glasaaltjes genoemd. Na enkele jaren worden dit zilverpalingen. Deze palingen zijn volwassen maar nog niet geslachtsrijp. Dat gebeurt tijdens hun toch van 6000 km naar hun paai gebied in de Sargassozee (in de driehoek Florida, Bahama’s en Bermuda-eilanden). Tijdens deze toch eten zij niet en verdwijnt hun spijsverteringstelsel. Tijdens deze toch veranderen zij ook van uiterlijk.

In onderstaande video kan je meer leren de migratie van de palingen alle gevaren die daarmee gepaard gaan.

Freerk is een voorbeeld van ‘het bloed kruipt waar het niet gaan kan’. Zijn beroepsloopbaan begonnen in een garage en toch voor het vissersleven gekozen. Een beroepsvisser die erg betrokken is bij het welzijn van deze dieren en meewerkt aan wetenschappelijk onderzoek. Stiekem hoopt hij dat het mysterie van de palingen nooit zal opgelost geraken zodat de natuur toch het laatste woord heeft.

Tot slot trakteerde hij ons op een broodje gerookte paling. Dobberend op het meer onder de stralende zon kan ik alleen maar eindigen met wat een dame die ons vergezelde op dat moment zei : Beter dan dit wordt het niet….

Als je ooit in de buurt van Heeg bent bezoek hem dan een keertje. Hij zal je met warmte ontvangen en meer vertellen over zijn speciaal beroep.

Bedankt Freerk

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s