Afbeelding

Fietsen langs de langste rivier van Frankrijk

Blois - Vallée de Loire
Camping Château de Marais
Blois
Chambord

Camping Chateau de Marais

Een ideale uitvalsbasis om het Loire dal te ontdekken is Camping Château de Marais gelegen in Muides – sur – Loire. De camping ligt amper 7 kilometer van het prachtige kasteel Chambord. Deze camping maakt deel uit van de keten Sandaya. De campings van deze keten zijn allemaal 4 of 5 sterren campings.

De camping heeft een open en nette uitstraling met een leuk zwembad. Fietsverhuur kan ter plaatse. Je kan met eigen kampeermateriaal komen. En voor wie van een beetje glamping houdt zijn er safari tenten en boomhutten.

Maar hoe leuk deze camping ook is en hoe uitnodigend het zwembad het zou jammer zijn hier te blijven en er niet op uit te trekken in deze prachtige omgeving. Het Loire dal is zo mooi en uniek dat het volgens mij terecht opgenomen is op de lijst van Unesco werelderfgoed.

Camping Château de Marais ligt vlak bij het fietspad Loire à Vèlo, een ideale fietsroute om deze mooie streek met zijn unieke kastelen te bezoeken. Het fietspad volgt de bedding van de Loire. Dus je kan heel de tijd genieten van deze prachtige rivier.

klik op de foto’s om te vergroten

Blois

Vanuit de camping fietsten we naar het kasteel van Blois. Dit renaissance kasteel is echt de moeite om te bezoeken. Het blijft boeiend. De spiraalvormige trap, zichtbaar op de binnenkoer, is heel speciaal. Toen ik de trap opliep kon ik niet nalaten mezelf af te vragen in wiens voetsporen ik liep.

Als je het kasteel binnenkomt krijg je de keuze een audioguide (betalend) of een histopad (gratis).Kies zeker voor het laatste. Je duikt in de geschiedenis van het kasteel. Het verleden komt echt tot leven. Op diverse plaatsen zijn oplaadpunten die je meenemen in een virtuele realiteit. Verloren lopen kan niet. De histopad toont waar je bent. Het is even uitzoeken maar eens je dat door hebt kan je niet anders dan fan zijn. Dank zij deze technische innovatie wordt geschiedenis boeiend en levendig.

In dit kasteel gebeurde de moord op de Hertog van Guise, die te veel macht kreeg en een bedreiging vormde voor de toenmalige koning.

klik op de foto’s om te vergroten

Chambord

Camping Château des Marias ligt vlak bij Chambord dus als er 1 kasteel is dat je van hieruit moet bezoeken dan is het wel Chambord.

De fietsroute hier naar toe liep gedeeltelijk via de Loire maar was heerlijk om te doen. Pittoreske dorpskernen wisselden zich af met een bosrijke omgeving. Ik weet niet hoe het in het hoogseizoen is maar nu was het heerlijk rustig fietsen. Geen gejaag op de fietspaden, geen pedelecs die snel ergens moesten zijn. Gewoon cruisen door de omgeving.

De eerste keer dat je Chambord ziet is adembenemend. Momenteel zijn er grote renovatie werken aan de gang en zal het zeker tot voorjaar 2023 in de steigers staan. Een beetje ontgoocheling en het gevoel dat ik hier op het verkeerde moment was bekroop me even. Maar lang heeft het niet geduurd of ik zag de volle schoonheid door de steigers heen.

Ook hier kan je kiezen tussen een audioguide en een histopad. Gezien onze positieve ervaring in Blois moesten we niet lang twijfelen. Deze keer wel betalend. We kregen een histopad met oortjes. Een tekst horen en een andere tekst lezen… niet echt handig. Totaal overbodig en zelfs storend. De oortjes verdwenen al snel in een rugzak zodat we ten volle konden genieten van de virtuele realiteit die de histopad ons aanbood. Ik kan niet zeggen hoeveel zalen we gedaan hebben. Maar ik denk dat we er bijna geen gemist hebben.

Ik was helemaal gefacineerd door de dubbele trap. Dit zou een ontwerp van Leonardo da Vinci kunnen zijn maar is nooit bewezen. Als de ene persoon naar boven loopt en de andere naar beneden komt men elkaar nooit tegen. Maar je kan elkaar wel begroeten door de openingen die langs de binnenkant van de trap zijn. Wie anders dan Leonardo kan zoiets bedenken vraag ik me dan af.

Normaal heb ik snel genoeg van geschiedenis. Maar dank zij de histopad blijft het boeiend. En dan heb ik het nog niet over de wondermooie tuinen van het kasteel van Chambord.

klik op de foto’s om te vergroten

Als je deze kastelen bezoekt krijg je zin om mee deze boeiende geschiedenis in te duiken en alles te weten over de intriges en de bewoners van deze kastelen.

Het Loire dal smaakt naar meer. Zo veel schoonheid en nog niet eens zo ver weg van ons klein België-landje.

Advertentie

4 gedachten over “Fietsen langs de langste rivier van Frankrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s