Afbeelding

8 redenen om het Bassin van Arcachon te ontdekken

Inhoud (klik op de linken)
Beklim de hoogste duin van Europa
verblijf op een leuke camping
beleef een magische zonsondergang
bewonder de Belle-époque gebouwen in de Ville d’Hiver in Arcachon
vaar met de boot naar Cap Ferret
Ga lekkere zeevruchten eten
Ga op zoek naar de mooiste oesterhaventjes
Ga vogels spotten

Beklim de hoogste duin van Europa

Vlakbij Arcachon ligt de hoogste duin van Europa : Dune du Pilat.

Het is een berg zei men, geen duin. Ik dacht dat het overdreven was. Tot ik deze prachtige duin zag liggen en toen pas besefte ik hoe hoog deze is. De duin is zo een 106 meter hoog en bevat zo een 60 miljoen kubieke meter zand. Beseft iemand wel wat een hoop zand dat is. Nee dus … ik ook niet tot ik begon te klauteren.

Gelukkig is er een trap aangelegd om naar boven te klauteren. Alhoewel zo een 250 trappen steil naar boven is ook niet niks.

Eens boven dacht ik… dit is het. Maar de uitdaging was groter dan de vermoeidheid en we besloten de 2,9 kilometer lengte van de duin af te wandelen. Wandelen is het eigenlijk niet wel klimmen en dalen in los zand waar je in weg zakt. 2 stappen vooruit en 1 stap achteruit. Waar heb ik dat nog gehoord ?

Gelukkig was het zand niet te warm zodat we onze schoenen konden uitdoen.

Als je dit wil doen bescherm je dan zeker tegen de zon want schaduw is er niet en neem voldoende water mee.

Maar het gevoel achteraf maakt alles goed… Ik beklom de hoogste duin van Europa. Geef toe … dat heeft toch iets.

klik op de foto’s om te vergroten

verblijf op een van de vele leuke campings

Rond de baai van Archachon zijn vele leuke verblijfplaatsen. Ik hou van kamperen en dat gingen we dus ook doen. We kozen dit keer voor een camping van Yelloh Village ‘ Panorama du Pilat‘.

We kozen voor een premium bungalow ‘Dune’ (nummer 8). Ik wil deze bungalow extra vermelden. Want als ik terug ga wil ik die bungalow terug hebben. Je ziet uit op de prachtige duin en je hebt heel veel privacy. In de bungalow is alles voorhanden. We huurden een lakenset en handdoeken set bij. Eindschoonmaak doen we al lang niet meer. Maar als je voor PREMIUM accomodatie huurt is dit standaard inbegrepen.

De camping is aangelegd in terrassen dus er hoort wat klimmen en dalen bij. Er zijn zeker voldoende ontspanningsmogelijkheden. Vermeldenswaardig is het fijnproeversrestaurant. Dit is niet zomaar een camping-restaurant. Dit is een klasse apart. Fijne gerechten , mooi geserveerd en een schitterend uitzicht op de baai. Heerlijk is het hier.

Directe toegang tot het strand vind ik persoonlijk wat te optimistisch tenzij ik de juiste toegang niet gevonden heb. Het was steil naar beneden en flink klauteren om terug boven te geraken.

De camping biedt een mooi zicht op de Banc d’Arguin. Paraglyders die vertrekken vanaf de Dune Du Pilat glijden in de lucht voorbij en kleuren de hemel.

klik op de foto’s om te vergroten

beleef een magisch moment bij zonsondergang

De zon zien ondergaan in het Bassin d’Arcachon heeft iets magisch. Vanuit de camping hadden we een prachting zicht op de banc d’Arguin en vonden een ideale plaats om de zon te zien ondergaan. Ze verdween achter deze zandbank en kleurde de hemel oranje.

Ook vanuit Dune Du Pilat kan je de zonsondergang bekijken. Je zal niet alleen zijn. Sommige mensen wachten uren om op het juiste moment een foto vast te leggen. Ga dus zeker op tijd voor een plaatsje op de eerste rij. Neem wat bubbels mee en geniet van dit magisch moment.

klik op de foto’s om te vergroten

Geniet van de sfeer van Arcachon

Arcachon heeft niet echt veel toeristische trekpleisters en toch was het zo leuk om daar te zijn. Gewoon genieten van die prachtige ligging, een ijsje eten, vele terrasjes. Mensen die genieten van het strand. Een straatmuzikant die plots “Le plat pays” van Jacques Brel begint te zingen. Ik kon niet nalaten om kennis te maken met hem en te vertellen dat Le plat pays wel degelijk ging over mijn land en dat Jacques Brel ook mijn favoriet is. We zaten direct op dezelfde golflengte.

Als je even genoeg hebt van het strandleven ga dan naar de Ville d’Hiver. Hier staan bijzondere gebouwen uit de Belle Epoque tijd. Vanuit het park kan je dit deel van de stad bezoeken. Het ligt op een behoorlijke helling. Er is ook een lift voorzien om naar deze bovenstad te gaan.

Kenmerkend voor Arcachon zijn de steigers of pieren zoals wij dat noemen. Het zijn echte herkenningspunten voor als je verloren loopt in de stad. Altijd leuk om te flaneren en de wind van de oceaan te trotseren.

klik op de foto’s om te vergroten

Boek een boottocht op het bassin.

In Arcachon zijn er mogelijkheden genoeg om een boottocht te boeken. Wij boekten de overtocht naar Cap Ferret. Je kan bij deze overtocht ook beslissen om je fiets te laten overzetten. Maar je kan ook fietsen huren in Cap Ferret.

Cap Ferret is een schiereiland dat de scheiding vormt tussen het Bassin en de Atlantische Oceaan. Cap Ferret is vooral bekend om zijn mooie vuurtoren. Vanuit Cap Ferret heb je een mooi zicht op de Dune du Pilat en besef je eigenlijk maar pas hoe uniek deze is en hoe groot deze is.

Tijdens de overtocht vaar je voorbij de oesterkwekerijen en kom je ook voorbij de beroemde tchanquées-hutten. Ze zijn destijds gebouwd voor de bewaking van oesterbanken, zijn niet toegankelijk voor het publiek en niet van binnenuit te bezoeken. De beste manier om deze hutten te bezoeken is met een zee-kayak. Dan kan je ze van heel dichtbij bewonderen. Ze hebben iets aandoenlijks. Trots staan ze daar al jaren aan een stuk de oesterbanken te bewaken. Vroeger waren er vele van dergelijke hutten. Dit zijn de 2 laatste. 

klik op de foto’s om te vergroten

Geniet van het lekkers uit de oceaan

Of je nu kiest voor oesters of andere zeevruchten… het blijft smullen. Wij kozen voor Cabane Chai Bertrand en gingen daar oesters en garnalen eten. Dichter bij de oceaan konden we niet zitten. Zalig was dat. Een moment op te koesteren.

Ik zal de woorden van de serveerster nooit vergeten ‘C’est pas mal mon bureau hé ?’ Ik dacht aan mijn zolderkamertje met computer en ik was stikjaloers. Ik had zo willen ruilen met haar.

We vonden de garnalen zo lekker dat we nog een 2de portie namen.

klik op de foto’s om te vergroten

Ga op zoek naar de pittoreske oesterhaventjes

Er zijn zo een 1000 oesterhutten rondom de Baai van Arcachon. In een aantal van hen kan je oesters kopen en ook proeven. De andere zijn werkplaatsen voor de vissers. Elke hut heeft zijn eigen kleur zodat de vissers deze goed zouden kunnen herkennen bij mistig weer.

Wij bezochten l’Aiguillon, Biganos en Gujan Mestras. De kleurrijke hutten van Biganos vonden wij het leukst.

klik op de foto’s om te vergroten

Vogels spotten in het vogelreservaat van Teich

Het vogelreservaat van Teich is een prachtig domein om te wandelen. Een route van ongeveer 6 kilometer brengt je langs vele observatie hutten. De verrekijker die je kan huren aan de inkom is dan ook meer dan welkom.

Naast vogels kan je nog andere dieren spotten. Wij zagen otters en een ree-kalf, van geen kwaad bewust omdat we verscholen zaten in een kijkhut.

Als je optimaal van deze uitstap wil genieten kan je best even de website raadplegen om de gunstigste uren te zoeken. Het vogelreservaat grenst aan het Bassin van Arcachon en afhankelijk van de getijden bevinden de vogels zich in het Bassin of in het vogelreservaat. Als je alles rustig wil bekijken en op je laten inwerken reken dan toch op een 3 tot 4 uur.

klik op de foto’s om te vergroten

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s