Afbeelding

Senegal, een aparte ervaring

Reizen naar Senegal heeft iets exotisch. Ik kreeg de kans om naar Senegal te reizen via een djembé stage. Mijn toenmalige leraar was Babara Bangoura. Workshops krijgen van iemand die zo getalenteerd is en dan in een unieke omgeving was super. En het is een ervaring die ik me nooit zal beklagen.

De combinatie van de workshops en de uitstapjes vond ik ideaal. De groep waarmee we reisden waren geen onbekenden. Dus dat maakte het dubbel zo leuk.

Deze reis deed ik een tijdje geleden maar ik vond het de moeite om mijn ervaringen neer te pennen in deze blogpost.

Voor mij was dit een van de leukste reiservaringen.

Inhoud
Hotel
Vismarkt M’Bour
Schelpeneiland
Eiland Gorée
Lagune van de Somone
Djembé café


Hotel

We verbleven in het hotel Afrika Keur gelegen in Saly Portudal. Dit 3-hotel zal niet teleur stellen. Als het echt te warm wordt kan je genieten van het buitenzwembad. Elke kamer heeft een eigen badkamer en airconditioning.

Om de gasten welkom te heten organiseren ze muziek en dans avonden die heel leuk zijn.

Maar het sterke punt vond ik echt wel het lekkere eten.

En natuurlijk kon ik het niet laten om mijn haar te laten vlechten…. en dat duurde heel lang maar was wel leuk.

Ondertussen weet ik dat AFRIKA KEUR gerestyled is. De foto’s hieronder dateren van de periode dat er was.

Vismarkt M’Bour

De vismarkt van M’Bour moet je gezien hebben. De bootjes meren aan met hun vangst en die worden onmiddellijk verhandeld op de markt.

De geur en de kleuren zijn overweldigend. Al die mensen ….Het is even slikken. Al die vis die daar uitgestald is onder een blakende zon – zonder koeling. Naar onze normen is dit echt wel heel bijzonder.

Tips

  • je komt best ’s ochtends naar de vismarkt omdat dan de vissers toekomen.
  • je draagt best dichte schoenen. Er liggen overal restanten van vis

Hoe schrijnend is het dat de armsten nog wat vis proberen te recupereren van de grote afvalberg van graten en leeggehaalde schelpen.

Schelpeneiland

Het eiland Fatiouth – beter bekend als schelpeneiland – bestaat letterlijk uit een hoge berg mosselschelpen en oesterschelpen. De bewoners van dit eiland leven al decennia lang van de vangst op schelpdieren. De schelpen worden al jaren op de grond gegooid en zo is er een metersdikke laag van schelpen ontstaan. De grond is wit van de schelpen.

Bijzonder aan dit eiland is dat ongeveer 90% van de bewoners van dit eiland katholiek is terwijl dit in Senegal maar ongeveer 5%. is. De 2 geloofsgroepen leven zonder problemen naast elkaar. De begraafplaats is de moeite waard om te bezoeken. Deze wordt gebruikt door de 2 geloofsgroepen. In de karige schaduw van eeuwenoude baobas en tussen de schelpen liggen de graven van de moslims en de katholieken, gewoon naast elkaar.

Gorée

Goréé is een eiland dat voor de kust van Dakar ligt.

Gorée is terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de belanrijke rol die het gespeeld heeft tijdens de slavenhandel.

Het slavenhuis laat een beklemmende indruk na. Als je aan de deur komt waar de slaven de schepen in gaan word je even stil. De naam alleen al ‘The door of NO RETURN’.

Als je gaat bereid je dan ook zeker voor op opdringerige verkopers van souvenirs. Zelf kocht ik een mooi schilderij voor een heel betaalbare prijs.

Tip : koop een mooi zandschilderij van Chiekh Mbacke Sow. Het is uniek en mooi. Hij gebruikt hiervoor zand van over heel de wereld. Een echte kunstenaar.

Lagune van de Somone

De Lagune van de Somone is een rivierdelta waar heel veel verschillende vogelsoorten en pelikanen leven.

Als er 1 plaats is waar je kraakverse oesters kan eten dan is het hier. Recht vanuit de delta op je bord.

De stranden zijn parelwit. Je kan onder begeleiding van een gids een boottocht maken op deze rivier.

Er zijn verschillende strandbars waar je kan verpozen Wij kozen voor ‘Chez Rasta‘. Reggea muziek was alom aanwezig en de sfeer zeer laid back. Ik zou niet verschoten zijn als Bob Marley himself hier binnen gestapt was.

Djembé café

Een uitstap naar het Djembé Café in M’bour is zeker de moeite om eens te doen. Een ideale spot om te relaxen en te genieten van de sfeer en het strand.

Je kan er lekker eten. Maar het leukste zijn de avonden waarop het kampvuur aangestoken wordt, de djembés bovengehaald en de dansers beginnen. Op je stoel blijven zitten is onmogelijk.

Een van die zeldzame momenten waarvan je pas achteraf beseft hoe uniek het was dat je dit beleefd hebt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s