7 wandelingen, 7 uitkijktorens. Ontdek ze allemaal.
Inhoud
De Toeristentoren op de Kempense Heuvelrug in Herentals
startpunt : Parking Kerkhof Bosbergen 2200 Herentals afstand : 6 km terrein : overwegend onverharde paden bewegwijzering : via knooppunten info : klik hier |
Wandelen in een landschap met duinen , heide en bossen. Ondertussen de oudste kruisweg van België ontdekken die je langs 7 kleine kappeltjes voert. Midden in het bos , op het hoogste punt van Herentals is ruim 50 jaar geleden de toeristentoren gebouwd.
Voor wie niet naar boven wil is het ook beneden leuk vertoeven. Gezellige zitbankjes, een enthousiaste accordionist die voor 1 euro een verzoeknummertje speelt, een drankje en een hapje.
klik op de foto’s om ze te vergroten




Inhoud
De Stapper in Grenspark Kalmthoutse Heide
startpunt : Kalmthoutse Heide Toegangspoort de Vroente Putsesteenweg 129 2920 Kalmthout afstand : 7,5 km terrein : overwegend onverharde paden bewegwijzering : bordjes wandelpad DUIN honden : niet toegelaten info : klik hier |
Het wandelpad Duin (7,5 km) leidt je door de mooiste plekjes van de Kalmthoutse Heide. Neem zeker je picknick mee om te genieten op een van de vele bankjes. Je viervoeter ga je echter moeten thuislaten want dit wandelpad loopt voor een stuk door een begrazingsgebied en daar zijn honden niet toegelaten.
Helemaal mooi wordt het als je de stapper opgaat. Deze uitkijktoren van 10 meter hoog biedt je een prachtig zicht op de omliggende omgeving.
Grenspark Kalmthoutse Heide mag zich officieel stiltegebied noemen. Genieten van de rust en de stilte, een stralend blauwe lucht en een toren met een prachtig uitzicht.
klik op de foto’s om ze te vergroten







Uitkijktoren in het Turnhoutse Vennengebied
startpunt : Bezoekerscentrum Klein Engeland Klein Engeland 23 2300 Turnhout afstand : 7,7 km terrein : niet toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen bewegwijzering : knooppunten info : klik hier |
Voor deze wandeling vertrokken we aan de Klein Engelandhoeve in Turnhout.
Het Turnhouts Vennengebied is een van de meest waardevolle vennen in Vlaanderen . Een aantal bedreigde diersoorten kan je hier terugvinden. Dat vogels zich hier thuisvoelen hebben we gezien en gehoord. Op een van de vennen waren ze talrijk aanwezig. Je kon ze al van ver horen. Ze doorkliefden vrolijk de lucht en voelden zich hier duidelijk goed en veilig. Het uitzicht op deze ven deed me echt denken aan de Camargue.
We beklommen de uitkijktoren en werden beloond met een mooi uitzicht.
En we liepen verloren. Een van de knooppuntpaaltjes was in de gracht beland. Dus dat hebben we gemist. Gelukkig hadden we Google Maps zodat we onze weg naar de auto toch terug vonden.
klik op de foto’s om ze te vergroten







Uitkijken op een moeras in Arendonk
startpunt : Knooppunt 47 (ligt tussen parking Deroissart en parking zwembad, vanaf parking Deroissart net over de Wamp) 2370 Arendonk afstand : 9,1 km terrein : niet toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen bewegwijzering : knooppunten info : klik hier |
In Arendonk kan je kiezen uit 2 routes. Een route van 9,3 km of een route van 6,4 km. Beide routes komen voorbij de uitkijktoren. Alhoewel deze route een stuk door de bebouwde kom gaat is ze toch de moeite om te doen.
Je passeert het standbeeldje van de teljoorlekker, wat ook meteen de bijnaam is van de Arendonkenaars. Als het lekker is likten zij immers hun bord uit. Dit standbeeld ligt vlak bij de Torenmansmolen. Deze molen is een beschermd monument en uniek in Vlaanderen. Je kan deze ook bezoeken.
Het mooiste stuk van de wandeling is het Goorken. Oorspronkelijk was dit een open moeras waar de Wamp zich een weg door kronkelde. Maar door het rechtrekken en het uitdiepen van de Wamp werd het water sneller afgevoerd en droogde het moeras op. Het moeras werd ingenomen door bomen. Nu is men dit aan het herstellen. Het is de bedoeling dat het Goorken opnieuw een open moeras wordt zodat zeldzame dieren die in een moeras leven hier terug kunnen komen. Wat ik gezien heb was in elk geval prachtig en de moeite.
Meer informatie over deze wandeling vind je hier.
Klik op de foto’s om te vergroten.








Stiltewandeling in landschap de Liereman
startpunt : Bezoekerscentrum landschap De Liereman Schuurhovenweg 43 2360 Oud – Turnhout afstand : 13,6 km terrein : zandwegen bewegwijzering : knooppunten info : klik hier |
Hoe mooie is dat geformuleerd ‘WAAR STILTE EEN GELUID IS’. En dat was het ook op deze stiltewandeling.
Landschap de Lierenman , gelegen tussen Arendonk en Turnhout is niet alleen een prachtig natuurgebied maar ook een officieel erkend stiltegebied. Een stiltegebied wil niet zeggen dat er geen enkel geluid is maar wel dat de natuurlijke geluiden overheersen.
Deze prachtige wandeling van 13,6 km begint aan het bezoekerscentrum de Liereman, waar het leuk is om iets te drinken of te eten. Het pijpenstrootje , een biologisch notenkoekje nodigt uit om te proeven. En bierenliefhebbers zullen de Gageleer , een donkerblond biologisch streekbier , zeker waarderen.
Het is niet de gemakkelijkste wandeling. Het is een grotendeels onverhard traject en als je schoenen niet waterdicht zijn heb je prijs. Je wandelt over knuppelpaden, door moerassige grond, langs het kanaal Dessel – Schoten waar trouwens een leuke picknick tafel staat. We kwamen door een spookachtig stuk waar in 2020 een feel brand gewoed had. Berken die normaal een witte stam hebben en nu zwartgebakerd fotogeniek stonden te wezen. We liepen voorbij borden met volkwijsheden die we nog niet kenden.
En je komt natuurlijk ook voorbij een uitkijktoren met mooie uitzichten op de omgeving.
Klik op de foto’s om ze te vergroten.














Grensoverschrijdend wandelen in de Maatjes
Tijdens deze wandeling vroeg ik me heel de tijd af : Wie is Hanneke Wiewau ?? Echt veel wijzer ben ik niet geworden. Mijn internet zoektocht liep al gauw spaak. Duidelijker werd het er niet op.
Ik heb 2 verklaringen gevonden :
Hanneke Wiewou komt uit de Frankische taal. Hanne betekent haan en wiewouwen betekent fladderen. Dus eigenlijk fladderende haan.
Een andere verklaring is dat het de naam is van een investeerder in turfwinning. Die zou Hans Wierwolt heten wat verbasterd werd tot Hanneke Wiewau.
Echt weten doe ik het dus niet.
De wandeling zelf loopt een stukje door Nederland waar de kleuren van de knooppunten anders zijn dan in België. Tijdens deze wandeling is er bijna geen schaduw. Toen wij deze wandeling deden was het heel warm en we hadden te weinig drinken bij. Een les naar de toekomst. 6 kilometer stappen in volle zon zonder drinken kan best pittig zijn.
Het is geen stiltegebied waar we doorliepen maar met momenten stopten we gewoon om de stilte te horen.
De Maatjes is een uniek grensoverschrijdend natuurgebied waar zeldzame vogels hun broedplaats hebben. In Nederland wordt het Matjens genoemd.
Een beetje ongoocheld waren we dat de uitkijktoren ‘De Klot’ gesloten was. Het zou onveilig zijn om deze te beklimmen dus de trap was afgesloten. Wel leuk is de luisterpaal die aan de uitkijktoren staat. Blijven draaien aan het draaiwiel is de boodschap anders valt het interessante verhaal over turfwinning in deze streek stil. Een veenpaal aan het einde van het vlonderpad is 2,7 meter hoog. En dat is exact de hoeveelheid turf die hier afgegraven is..
klik op de foto’s om ze te vergroten






Sas4-toren in Dessel
wandeling : Merenpad startpunt : Sint- Bernarduskerk Sluis 155A 2400 Mol afstand : 7 -16 – 22 – 24 km bewegwijzering : witte bordjes met zwarte pijl horeca : pannenkoekenboot info : klik hier |
Een unicum in Europa , een kanalenkruispunt. In Dessel kruisen 3 kanalen elkaar : Bocholt – Herentals, Dessel – Schoten en Dessel – Kwaadmechelen.
Om iedereen de kans te geven hier een goed zicht op te krijgen werd er op die plaats een uitkijktoren geplaatst : Sas4- Toren.
Deze toren is 37 meter hoog en telt 216 trappen. Onderaan de toren ligt een bezoekerscentrum waar je op een TV-scherm kan meegenieten van het uitzicht. Een mooie oplossing voor wie deze beklimming niet haalbaar vindt.
Als je boven op de toren staat voel je de zachte deinende beweging van de toren.
Je kan met de auto naar de toren rijden maar leuker is het om hier een wandeling aan te koppelen. Wij kozen het Merenpad en maakten een combinatie van de 7 km en de 16 km. De 7 km loopt niet via de toren dus even afwijken via de 16 km. Als bij al goed voor een 23 000 stappen.
Wie die 23000 stappen al meteen wil inruilen voor extra calorietjes kan terecht op de pannenkoekenboot.
klik op de foto’s om ze te vergroten





Wat een goed idee om deze torenwandelingen hier te bundelen. Sommige deed ik al maar de andere gaan zeker ook nog aan bod komen deze zomer. Bedankt voor de inspiratie. Batterijen opladen in de natuur!
LikeGeliked door 1 persoon
Bedankt Annick
LikeLike
Ik was in mei een week op een camping in Huijbergen. Toen veel gezien maar niet in het gebied bij De Stapper geweest. Ik moet dus terug voor al het moois daar. En ook die andere wandelingen zien er aanlokkelijk uit. Waardevolle wandeltips, Clara, en mooie foto’s!
LikeLike
Bedankt Kees voor de fijne reactie. Het zijn echt leuke wandelingen..
LikeLike