Afbeelding

op zoek naar een bijzonder verjaardagscadeau

Ik weet al niet meer hoe oud mijn schoonvader zaliger werd… was het 70 of 75 ? Het maakt ook eigenlijk niet uit. Zijn verjaardag moest gevierd worden en het moest bijzonder zijn.

En zo vertrokken we richting Frankrijk en meer bepaald naar de Elzas op zoek naar zijn favoriete eau de vie. Mijn schoonvader was een culinair genieter. En zijn eau de vie moest dan ook van de beste kwalitiet zijn. En daar was maar 1 adres voor… JP Metté in Ribeauvillé.

Maar wat is eau de vie eigenlijk ?

Eau de vie is een verzamelnaam voor allerlei sterke dranken die gemaakt worden van vergiste en daarna gedestilleerde vruchten.

volgens Wikipedia

Eau de vie ziet er uit als water maar vergis je niet het alcolhol perentage kan tot 45% oplopen.

En zo trokken we naar de Elzas om met een schitterend verjaardagscadeau terug naar huis te komen.

We werden hartelijk ontvangen en kregen een rondleiding. Meer dan 55 jaar wordt hier eau de vie gedistilleerd. Als dat geen traditie is. De distilleerderij is momenteel in handen van Philippe Traber die de stiel leerde van JP Metté en die wijselijk besloot de naam Metté te behouden. Een naam die staat voor kwaliteit en traditie.

Na de rondleiding werden we ontvangen in het proeflokaal. Onvoorstelbaar welke producten allemaal gebruikt werden als basis voor de eau de vie. Koffie, ui, lavendel , asperges. …. noem maar op. We wisten al lang op voorhand welke eau de vie we wilden kopen… de basis moet peer of pruim zijn.

Maar de kans om te proeven wou ik niet laten voorbijgaan. We mochten een 5-tal eau de vies proeven. En alhoewel ze in glaasjes geserveerd werden die zo klein waren als een vingerhoed steeg de alcohol al snel naar mijn hoofd.

Het was een ervaring die ik nooit vergeet en die ik door wil geven. Hadden we niet op zoek moeten gaan naar dat bijzonder verjaardagscadeau dan had ik nooit bij JP. Metté binnengestapt.

Als je ooit in de buurt bent boek dan een afspraak en laat je onderdompelen in het geheim van het distilleren en geniet van het proeven achteraf.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s